România renunță la ”lista galbenă” și introduce un nou mod de clasificare a țărilor cu risc epidemiologic, tip semafor. Explicațiile și listele în articol

  •  
  •  
  •  

În data de 14 mai, Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă a actualizat clasificarea statelor cu risc epidemiologic conform unui nou criteriu, respectiv indicele de incidență cumulată la 14 zile, raportat la 1.000 de locuitori, împărțind astfel statele în trei categorii, după cum urmează: zona verde, unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, raportată la 1.000 de locuitori, este mai mică sau egală cu 1,5, zona galbenă– unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire este cuprinsă între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori și zona roșie, unde rata cumulată de incidență este mai mare sau egală cu 3, la 1000 de locuitori.

În ceea ce privește condițiile de călătorie pentru pasagerii care se întorc dintr-una din țările aflate pe lista verde, galbenă sau roșie, aveți mai jos toate detaliile:

  • La întoarcerea în țară dintr-un stat aflat pe lista verde, pasagerii sunt exceptați de la măsura carantinei și nu sunt obligați să prezinte test pentru infecția cu coronavirus.
  • Pasagerii care se întorc în România dintr-o țară/ regiune aflată pe lista galbenă, trebuie să intre în carantină pentru 14 zile, cu excepția celor care pot prezenta un test negativ RT-PCR pentru infecția cu coronavirus, respectiv persoanele care prezintă dovada vaccinării cu ambele doze și au trecut 10 zile de la rapel.
  • În ceea ce privește pasagerii care călătoresc dintr-un stat aflat pe lista roșie, se aplică măsura carantinei pentru 14 zile. Nu vor fi exceptați de la carantină pasagerii care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, însă vor fi exceptate de la carantină persoanele care au primit ambele doze de vaccin și au trecut 10 zile de la rapel.

Consultați hotărârea CNSU nr.28/ 14.05.2021- https://gov.ro/fisiere/pagini_fisiere/Hotarare_CNSU_nr__28__din_14_05_2021.pdf pentru a verifica și restul excepțiilor de la măsurile restrictive de mai sus.

Având în vedere situația actuală din India, pasagerilor care se întorc în România din această țară, nu li se aplică excepțiile de mai sus.

Mai jos puteți regăsi lista completă cu împărțirea țărilor/ zonelor în zone verzi, galbene și roșii:

Facebook Comments
Share via
Copy link