Luni se actualizează lista cu zona galbenă. Posibilitate de test Covid-19 după 5 zile de autoizolare. Franța, Olanda, Cehia și Belgia ar putea intra în zona galbenă

Foto: aeroportcraiova.ro

  •  
  •  
  •  

Premierul Ludovid Orban a anunțat aseară la postul de televiziune Digi24 care vor fi noile măsuri pentru cei care vin din țări din zona galbenă. Pe lângă faptul că luni se va actualiza lista cu zona galbenă după mai bine de o lună fără modificări, noutatea este faptul că cei care vor fi obligați la autoizolare vor avea posibilitatea de a efectua un test Covid-19 după 5 zile de izolare, iar dacă testul este negativ, vor putea ieși din izolare. De asemenea, cei care vin în România pentru mai puțin de 3 zile și prezintă un test negativ de Covid-19 nu mai vechi de 48 de ore, nu vor mai intra în autoizolare.

Premierul a anunțat că lista cu zona galbenă nu a mai fost actualizată pentru că s-a așteptat din partea Uniunii Europene o direcție comună privind restricțiile de călătorie. Ciudat este faptul că perioada de neactualizare a listei coincinde cu campania electorală, iar în celelalte țări nu s-a așteptat pentru o decizie comună a UE privind restricțiile de călătorie, ci s-a lucrat săpătmânal la actualizarea acestor liste.

“Pentru cei care vin în România și stau aici o perioadă de maximum 3 zile nu se va impune obligația carantinării, dacă vin cu un test COVID negativ efectuat cu 48 de ore înainte de intrarea în țară. Dacă vor să stea mai mult de 3 zile, vor avea la dispoziție două variante. Carantină 14 zile, în cazul în care doresc să nu stea în carantină 14 zile, în a cincea zi vor avea posibilitatea de efectuare a testului, iar în cazul în care testul este negativ, la momentul primirii testului negativ vor putea ieși din carantină”, a anunțat Ludovid Orban la Digi24.

Având în vedere că în România sunt raportate în ultimele 14 zile aproximativ 100 de cazuri la 100.000 de locuitori, este posibil ca țări precum Franța, Cehia, Olanda și Belgia să intre pe lista cu zona galbenă din cazul numărului mare de cazuri înregistrat în aceste state. Astfel, toți cei care vin din aceste țări vor avea la dispoziție opțiunile prezentate mai sus de premier. Rămână de văzut dacă vor fi și suspendate zborurile spre aceste țări, deși în cazul Spania nu s-a luat această măsură, justificând prin faptul că statul iberic nu impune restricții pentru cetățenii români.

Facebook Comments
Share via
Copy link