Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost modificată

  •  
  •  
  •  

Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat duminică lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, la propunerea Institutului Național de Sănătate Publică.

CNSU motivează măsura luată prin persistenţa unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul naţional, precum şi prin apariţia zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate atât prin circulaţia virusului pe teritoriul naţional, cât şi prin importarea acestuia odată cu revenirea în ţară a persoanelor posibil infectate.

În total 51 de ţări figurează pe această listă. Statele unite ale Americii şi Canada au fost eliminate de pe lista galbenă. În schimb, multe dintre statele europene, inclusiv Spania, Italia, Franţa, Ungaria, dar şi Marea Britanie se menţin în „zona galbenă”. În ultima săptămână Spania a raportat mai puţine cazuri, în urma eliminării unor date duplicate de la începutul pandemiei până în prezent, astfel încât rata de incidenţă din ultima săptămână nu reflecta situaţia de fapt.

De asemenea, Republica Moldova rămâne în zona galbenă. Israelul, Bulgaria, dar şi Maldive, vizate în general de turiştii români, rămân şi ele pe lista ţărilor pentru care se impune carantina. În schimb, Turcia, Grecia, Germania şi Portugalia se menţin în zona „verde”.

Persoanele care vin din aceste ţări, aflate pe lista galbenă, vor intra în carantină obligatorie 14 zile, chiar şi cei care prezintă un test PCR cu rezultat negative, în acest caz, măsura aplicȃndu-se pentru 10 zile. Măsura nu li se aplică celor care, la intrarea în România, fac dovada că sunt vaccinaţi cu ambele doze şi au trecut cel puţin 10 zile de la administratrea celei de-a doua doze sau că au avut, în ultimele 90 de zile, COVID-19 şi s-au vindecat. De asemenea, persoanele aflate în tranzit nu vor sta în carantină. 

Lista ţărilor din zona galbenă la 14 martie 2021 – DOCUMENT

Facebook Comments
Share via
Copy link