FOTOGALERIE Delta Dunării – paradisul românesc

  •  
  •  
  •  

Acolo unde Dunărea se contopește cu apele Mării Negre, ia naștere paradisul românesc, pământul tânar, sălbaticia la ea acasă, pământul ocrotit – Delta Dunării.

Brațul Sfântul Gheorghe, unul din cele 3 brațe prin care Dunarea se varsă in mare, m-a fermecat încă de la prima întâlnire. La vărsare, formează o acumulare de nisip sub forma unor insule, insule sălbatice, pure, care te ajută sa îți regăsești liniștea uneori pierdută.

Avem două variante pentru a ajunge în Deltă:

Varianta 1: Ajungeți în Tulcea, de unde plecați spre Sfântu Gheorghe. Aveți și aici două variante: cu nava clasică vă costă in jur de 100 de lei dus-intors de persoană, iar cu catamaranul vă costă 130 de lei dus-întors de persoană. Faceți cam 4 ore și jumătate de la Tulcea până la Sfântu Gheorghe.

Varianta 2: Ajungeți în Murighiol, de unde plecați spre Sfântu Gheorghe cu bărci rapide, care parcurg distanța Murighiol – Sfântu Gheorghe în mai puțin de o oră. Dar vă costă cam 150 de lei de persoană dus-întors în extra-sezon și cam 200 de lei în plin sezon.

Ca spații de cazare, avem de unde alege: de la pensiuni si casuțe tradiționale, câteva hoteluri plutitoare – până la resorturi întinse, bineînțeles in specificul zonei si chiar hoteluri luxoase, de 4*.

Indiferent de spațiul de cazare ales, ospitalitatea si căldura gazdelor te vor face sa te simți foarte bine, mereu auzi in dreapta/ stânga: ,,Cum ați dormit? A fost bună mâncarea? Ce doriți să faceți azi?” – toată lumea este liniștită si cu zâmbetul pe buze pentru ca aceasta este starea lor naturală – toți sunt liniștiți si fericiți.

În ceea ce privește mâncarea, recomand servirea mesei la localnici pentru ca totul se prepară dupa rețete vechi, tradiționale: storceagul (ciorbă pescarească – deosebit de gustoasă), scrumbie pe grătar, supă de pește, borș de pește, saramură, chiftele de pește, ardei umpluți cu pește, mici din pește, piftie, crochete, șnițele, tocană, zacuscă, musaca, știucă umplută și multe, multe altele. Nu mi-am imaginat vreodată ca din pește se pot face atâtea preparate, chiar si dulceață…

Sunt multe lucruri pe care le poți face in Deltă: plimbări pe canale, satul Letea, pădurea Letea și caii sălbatici, să vezi pelicanii, nuferii, păsările, să privești apusul sau răsăritul, pe mare, dintr-o barcă. Astfel, în câteva zile în Deltă, recomand următoarele excursii opționale:

Excursie pe canalele Deltei – excursia dureaza ~3h 30. Savurăm Delta Dunării în toată splendoarea ei, străbatem întinderile de apă acoperite de nuferi, admirăm pelicanii și alte sute de specii de păsări ce cuibăresc în aceste locuri.

De asemenea, o altă alternativă poate fi excursia “Sulina + Vărsarea Dunării in mare”(durata ~5h). Se pot vizita: farul din Sulina, Palatul Comisiei Europene a Dunării, Biserica grecească Sf.Nicolae, Cimitirul Maritim, în care își dorm somnul de veci marinari de toate naționalitățile, pirați si chiar membrii ai familiilor regale din Europa.

Vizită la Cetatea Enisala, construită de negustorii genovezi la sfârșitul secolului al XIII-lea, unul dintre cele mai bune perimetre din Europa pentru observarea păsărilor. De pe dealul unde se ridică cetatea, admirăm lacurile Babadag și Razim și natura salbatică care le inconjoară.

Diversitate, priveliști splendide, gastronomie, unicitate: Delta Dunării- patrimoniul UNESCO de neratat!

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share via
Copy link