EXCLUSIV Mișcarea #LoveIsNotTourism: Cuplurile binaționale, afectate de pandemia Covid-19/ Zeci de români nu și-au mai văzut partenerii de mai bine de nouă luni

Marius (România )și Michele (Brazilia), unul dintre cuplurile binaționale

  •  
  •  
  •  

Pandemia Covid-19 “a oprit planeta în loc” în martie 2020, când aproape toate țările lumii și-au închis granițele pentru cetățenii altor state. Mii de zboruri internaționale au fost suspendate, iar companiile aeriene și-au limitat activitatea. Restricțiile de călătorie au început să fie ridicate începând cu iunie 2020, dar țările Uniunii Europene au decis să mențină închise granițele pentru cetățenii non-UE, mai puțin pentru cei care dovedesc cu un certificat de căsătorie că sunt partenerii oficiali ai unui cetățean UE. În prezent există mii de cupluri binaționale, care sunt necăsătorite, și care nu se pot reuni din cauza restricțiilor de călătorie. Strigătul lor de ajutor se regăsește în mediul online sub hashtag-ul loveisnottourism. Mai multe țări din Vestul Europei au modificat legislația, permițându-le partenerilor din țările non-UE să călătorească în Europa. România nu a modificat legislația și pare că nu se simte “mișcată” de relațiile pe care le ține la distanță de mai bine de nouă luni.

Mii de cupluri despărțite de mii de kilometri

Un cuplu binanțional este format din două persoane care au cetățenii diferite, indiferent că relația lor este oficializată la starea civilă sau nu. Odată cu izbucnirea pandemiei Covid-19, mii de cupluri necăsătorite, formate din cetățeni ai țărilor membre UE și cetățeni ai țărilor non-UE, majoritatea de pe alte continente, au fost separați de restricțiile de călătorie, la mii de kilometri distanță unul față de celălalt. Toate țările Uniunii Europene au decis să își închidă granițele pentru cetățenii non-UE, mai puțin pentru cei care erau căsătoriți cu un cetățean al unui stat UE. Aceștia au putut călători, fără restricții, odată cu reluarea zborurilor, sub pretextul reunificării familiei. Pentru cei care formau un cuplu fără a avea un certificat de căsătorie, restricțiile s-au aplicat în continuare, chiar și după reluarea zborurilor.

Marius și Michele nu s-au văzut din ianuarie 2020

Marius Dumitrașcu are 31 de ani, este din municipiul Bacău și formează un cuplu cu Michele Pereira Batista dos Santos (28 de ani, Sao Paolo, Brazilia) de 3 ani. “Ne-am cunoscut pe un vas de croazieră din Marea Mediterană. Eram colegi, amândoi lucram la unul dintre magazinele vasului de croazieră. Ne-am îndrăgostit și de atunci formăm un cuplu”, povestește Marius. Cei doi petreceau cel puțin șase luni pe an pe vasul de croazieră unde lucrau, iar restul de șase luni le petreceau fie în România, fie în Brazilia. “În 2018 a venit Michele în România, în 2019 am fost eu in Brazilia, iar acum în martie 2020 ar fi trebuit să vină ea din nou în România. În ianuarie ea și-a încheiat contractul pe vasul pe care lucram amândoi, s-a dus acasă în Brazilia, eu am mai stat o lună pe vas, până în februarie, iar după ce am ajuns acasă, a izbucnit pandemia și de atunci nu ne-am mai putut întâlni”, continuă să povestească Marius.

Marius și Michele în România, în 2018

#loveisnotourism în Parlamentul European

Deși restricțiile de călătorie au început să fie ridicate începând cu iunie 2020, pentru cuplurile binaționale necăsătorite nu s-a schimbat mare lucru. În această situație sunt mii de cupluri formate din cetățeni UE și cetățeni non-UE din state precum Brazilia, Argentina, Statele Unite ale Americii, Filipine etc. Problema lor a ajuns chiar și în plenul Parlamentului European, unde europarlamentarul german Moritz Körner s-a luptat până a reușit modificarea legislației în Germania. Astfel, partenerii din țările non-UE au putut călători în Germania fără a fi nevoie să prezinte un certificat de căsătorie, ci doar în baza unei declarații pe propria răspundere prin care garantează că au o relație cu un cetățean UE, fiind nevoie și de dovezi care să le ateste relația, precum fotografii realizate împreună. “Ne-am adresat și noi acestui europarlamentar din Germania, solicitându-i să facă lobby pentru ca această decizie să fie luată la nivel europen. A fost foarte OK, ne-a răspuns și ne-a recomandat să vorbim cu un coleg de-al lui, europarlamentar român, pe care l-am contactat, a spus că se implică, dar până acum nu avem niciun răspuns pozitiv. Acum așteptăm…”, povestește Michele.

Peste 10.000 de cupluri binaționale despărțite de pandemie

Alte țări precum Italia, Spania sau Elveția au reacționat la petițiile cuplurilor binaționale și au modificat restricțiile de călătărie, astfel încât aceste cupluri să se poată reuni după luni de relație la distanță. România încă nu recunoaște aceste probleme, în ciuda sesizărilor trimise de Marius și Michele la diferite instituții din România, precum Ministerul Afacerilor Externe. “Ne-au răspuns că trebuie să fim căsătoriți, altfel Michele nu are cum să vină în România. Ce-i drept, eu pot să călătoresc în Brazilia, dar nu am cum din cauza jobului. Îmi pot pierde serviciul dacă plec acum din țară. Pe când ea poate să călătorească, dar nu i se permite să intre în România fără certificatul de căsătorie. Gândiți-vă că pe grupul loveisnottourism sunt peste 36.000 de membri, adică aproape 20.000 de cupluri, dintre care câteva zeci, aproape o sută sunt formate din parteneri din România”, conchide Marius.

Răspunsul primit de Michele la adresa formulată către Ministerul Afacerilor Externe. Pe scurt, “cetățenii din Brazilia pot călători în România doar în condiția în care sunt personal medical, sunt membri ai familiilor de cetățeni români sau sunt în tranzit”

Nuntă binațională, amânată din cauza restricțiilor

În aceeași situație se află și Micaela (Argentina) și Lucian (România). Cei doi sunt împreună de aproape doi ani, dar ultimul an de relație l-au petrecut separați din cauza pandemiei Covid-19 și a restricțiilor de călătorie impuse de statul Român. “Noi am locuit în Spania și avem un parteneriat civil încheiat în Spania anul trecut și plănuiam să ne căsătorim în România în aprilie 2020. Aveam bilete de avion spre București pe data de 24 martie, dar cu câteva zile înainte, România și-a închis granițele și nu am mai putut intra pentru că eu am doar pașaport argentinian, nu am încă drept de rezidență în Spania”, povestește tânăra din Argentina. Aceasta a luat legătura cu ambasadele ambelor țări, dar nu s-a găsit o soluție pentru problema lor. “Ambasadele mi-au transmis că nu pot intra ca turist în România pentru a mă căsători. Nu pot aplica pentru reîntregirea familiei pentru că nu suntem căsătoriți și nu există viză pentru pregătirea căsătoriei, cum există în alte state. Sunt avocat de profesie în Argentina, iar dreptul de a forma o familie este universal, iar aceste restricții sunt un atac la drepturile omului și la drepturile familiei. Sunt de acord cu măsurile de izolare, de carantinare, pot să îmi fac și test Covid-19, doar să mă lase să intru”, conchide Micaela.

Lucian și Micaela

Facebook Comments
Share via
Copy link